Ungaria amenință că va da în judecată Uniunea Europeană. Guvernul de la Budapesta cataloghează decizia drept „inacceptabilă și insuportabilă”

de: Dumitrescu Andrei
13 01. 2023

Guvernul Ungariei va acționa în instanță brațul executiv al Uniunii Europene dacă nu va putea ajunge la un acord privind finanțarea UE pentru programele de studii universitare în străinătate, a declarat un ministru al guvernului.

Luna trecută au fost înghețate peste 12 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria, inclusiv 5,8 miliarde de euro din fondurile de redresare post-COVID și 6,3 miliarde de euro în cadrul mecanismului privind statul de drept.

Acest din urmă pachet reprezintă o reducere de 55% din fondurile UE pe care țara urma să le primească pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune și va avea un impact asupra programului de schimb de studenți Erasmus în multe universități maghiare.

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a declarat reporterilor că această situație este „inacceptabilă și insuportabilă”.

Ungaria este pregătită să sesizeze Curtea Europeană de Justiție

El a adăugat, în timpul conferinței de presă, că va sesiza Curtea Europeană de Justiție dacă nu se ajunge la un compromis și că guvernul va asigura finanțarea programului dacă fondurile UE nu vor ajunge.

Sistemul de învățământ superior din Ungaria a suferit schimbări radicale începând din 2019, în urma cărora controlul universităților a fost transferat către fundații finanțate din fonduri publice, adesea conduse de politicieni în funcție din partidul conservator de guvernământ Fidesz, și care, potrivit UE, nu protejează libertatea academică de interferențele politice.

Ungaria a avut termen până la 19 noiembrie pentru a adopta o serie de reforme pentru a răspunde preocupărilor legate de regresul democratic, după ce Comisia Europeană a declanșat noul său mecanism de condiționalitate privind statul de drept la sfârșitul lunii aprilie.

Aceste reforme vizau consolidarea independenței sistemului judiciar, introducerea de noi norme privind auditul și raportarea fondurilor UE, crearea de noi organisme independente de combatere a corupției, precum și norme mai stricte de combatere a conflictelor de interese.

La sfârșitul lunii noiembrie, Comisia a hotărât că, deși Budapesta a întreprins o serie de reforme, „nu a reușit să pună în aplicare în mod adecvat aspectele centrale ale celor 17 măsuri de remediere necesare”.

Consiliul European a blocat fondurile de coeziune

La jumătatea lunii decembrie, Consiliul European a validat analiza Comisiei și a blocat fondurile de coeziune, precum și plata banilor de recuperare post-COVID, până când Budapesta va pune în aplicare 27 de așa-numite „super-milestones” care includ cele 17 reforme inițiale.

Gulyas a insistat asupra faptului că Ungaria a făcut tot ceea ce i-a cerut Comisia pentru a preveni conflictele de interese în conducerea instituțiilor de învățământ superior.

Cu toate acestea, a spus el, în cazul în care Comisia solicită ca politicienilor maghiari de rang înalt să nu li se permită să facă parte din consiliile de administrație ale universităților, Ungaria este dispusă să își modifice în continuare regulile.

Între timp, un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat luni că, în conformitate cu înghețarea fondurilor UE, Ungariei „îi este interzis, pentru moment, să încheie angajamente juridice cu așa-numitele trusturi de interes public care implică fonduri UE”.